Pujada de més del 100% del pressupost destinat als sous de l’equip de govern de l’Ajuntament de Sant Pere

RedaccióVilaVeu – Número 6 (octubre 2019)

Recollida de firmes a Change.org: change.org/p/ajuntament-de-sant-pere-de-vilamajor-prioritzem-serveis-socials-i-no-els-sous-dels-polítics-a-sant-pere-de-vilamajor

En el primer ple de nova legislatura, l’equip de govern de l’ajuntament de Sant Pere aprova passar de 87.329€/any a 189.000€/any per als seus sous.

Els cinc regidors electes d’ERC i els dos d’ISP van fer coalició per formar govern, després de les darreres eleccions municipals del maig d’aquest any. Amb els set regidors, que obtenen majoria al plenari municipal, no van tenir cap oposició per votar i aconseguir una pujada de més del 100% del pressupost destinat als seus sous, arribant al límit legalment establert.

Per dedicació completa, cada regidora i regidor del govern percebrà 42.000€/any bruts. Abans de la pujada percebien per dedicació completa 31.764€. En aquests moments, l’alcaldessa té una dedicació del 100%, dues regidores han passat del 50% de dedicació al 75% i quatre del 50%. Segons la llei vigent, en poblacions entre 1.000 i 5.000 habitants, la quantia màxima que poden percebre els regidors/regidores, alcaldes/alcaldesses és de 40.000€.

Una pujada tant important feta de sobte i arribant al límit establert, hauria d’haver estat anunciada o justificada de forma clara i explícita abans de les eleccions o, com a mínim, abans del plenari municipal on es va aprovar.

Consultant l’apartat “Eix econòmic” del programa electoral d’ERC, que va ser la força més votada, només hi trobem propòsits com: “fer transparent, pública i fàcilment accessible tota despesa municipal i el seu pressupost…”, “seguir fent uns pressupostos municipals el més acurats possible…”

També hem consultat el web de l’Ajuntament i no hem pogut trobar de forma “transparent, pública i fàcil” la informació de l’augment de les retribucions dels regidors i regidores: no hi ha publicada cap justificació, ni se’n fa esment.

Al butlletí municipal “La Clau” del passat mes de setembre, on l’equip govern de Sant Pere hi publica informació de la seva gestió, a la pàgina 5, únicament s’esmenta l’augment de les dedicacions de les regidores del govern, però no es diu res de la pujada de més del 100% d’€ del pressupost destinat als seus sous: tampoc hi ha cap explicació ni cap justificació. El que sí s’explicita és la pujada del que percebran els regidors a l’oposició per a la seva assistència a plens. Llegint aquest article de “La Clau”, s’ha d’entendre que les regidores al govern augmenten la seva dedicació amb el mateix sou de la legislatura passada, i que només els regidors a l’oposició es beneficien d’un augment per la seva assistència als plens.

En no trobar cap raonament, hi ha preguntes que queden en l’aire, com ara: l’experiència o la qualificació de les regidores i regidors és tan alta com per arribar a cobrar el màxim establert? No es podia haver fet una pujada progressiva dels sous i, així, procurar per l’economia local? Com es garanteix l’equilibri entre “experiència i saber fer” de cada regidora i regidor, i el sou que perceben? S’ha fet una avaluació de la tasca feta en l’anterior legislatura, per saber si correspon una pujada del 25% del sou i dedicació?

A banda de si el govern de Sant Pere pot respondre a aquestes preguntes i justificar o no una pujada tan exorbitada, cal valorar si és adequada tenint en compte la realitat del nostre municipi.

Veiem el pressupost de Serveis socials de Sant Pere per al 2019. Segons la informació publicada al web de la Diputació de Barcelona, “Serveis socials i promoció social” té assignats 201.405€, només 12.205€ menys que el que percebran les set persones de l’equip de govern, amb una població de 4.371 habitants, segons les dades del 2018 d’Idescat. Com a dada significativa, que ens parla de com és d’insuficient el pressupost de serveis socials, només entre gener i febrer del 2019 van haver de marxar de Sant Pere quatre famílies per no tenir on viure per la seva situació de precarietat laboral i econòmica.

També podem comparar el pressupost per “Foment de l’ocupació”, amb 13.400€, amb el pressupost per despeses de “Protocol de l’ajuntament”, que és de 10.000€. Les despeses a Sant Pere per convidar a dinar altres polítics o despeses d’aquest caire, gairebé igualen a les destinades a un aspecte tan bàsic i important com és el foment del treball. Segons l’Observatori del treball de la Generalitat, l’any 2018 es tancava amb 214 persones aturades a Sant Pere (4,89% de la població censada). I al mes de maig del 2019, quan es van celebrar les eleccions municipals, es mantenia la mateixa xifra.

Malauradament, aquestes dades i aquests fets ens tornen a parlar de l’absència de vocació de servei i de transparència en la seva gestió dels nostres dirigents. Tornen a assenyalar les ànsies d’aprofitar el càrrec per treure’n beneficis personals. De no voler veure ni entomar la situació de crisi permanent en què viuen moltes persones del nostre poble. Sembla que “fer-se polític” és girar la cara a les necessitats que tenim, i no ser conseqüent ni responsable de la tasca que els hem encomanat de procurar pel bé comú.

Si creus que la pujada dels sous de l’equip de govern és abusiva, dóna suport a la campanya que hem iniciat a Change.org:

change.org/p/ajuntament-de-sant-pere-de-vilamajor-prioritzem-serveis-socials-i-no-els-sous-dels-pol%C3%ADtics-a-sant-pere-de-vilamajor

Se’n parla a partir del minut 45:50 d’aquest vídeo:

4 pensaments quant a “Pujada de més del 100% del pressupost destinat als sous de l’equip de govern de l’Ajuntament de Sant Pere”

  1. Tot el meu suport per que es demanin explicacions . No te sentit aquesta pujada i a mes està molt per sobre del sou de regidors i regidores d altres pobles de la zona mes grans. Per exemple se que a Cardedeu persones que assumeixen 4 o 5 regigudires cada una cobren un 25% menys

  2. Em sembla un abús. Que volem imitar Llinars?!
    L’ajuntament és de tots i el poble en tria una representants. Sí, es mereixen un sou perquè s’hi dediquen a “jornada completa”, emperò no haurien de tenir uns sous allunyats de la mitjana del conjunt dels treballadors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *