Presumptes irregularitats a l’Ajuntament de Sant Pere

Mercè Prat PerpinyàVilaVeu número 1 (octubre 2016)

Al Ple Municipal del 31 de maig, a Sant Pere, el regidor d’ERC Joan Bruguera va acusar l’anterior alcalde i actual regidor de CiU a l’oposició, Martí Artalejo, d’haver actuat irregularment durant el seu mandat (legislatura del 2011 al 2015).

Podeu consultar l’acta del Ple al web de l’Ajuntament de Sant Pere: “Ajuntament – Seu electrònica” – “Tauler oficial, actes i ordenances” – “Plens Municipals”. Les acusacions a què ens referim en aquest article són a l’apartat final de l’acta “Precs i preguntes”. Hi ha una modificació del text a l’acta del Ple del 25 de juliol.

Entrevistem els dos regidors amb l’objectiu que puguin explicar què va passar.

Entrevista a Martí Artalejo Ferrer

Ets a la política des de…
Sóc regidor de Sant Pere des de les eleccions municipals del 2011.

Per què et dediques a la política?
Després de ser alcalde i d’haver fet una tasca seriosa i prou àmplia, ara veig amb estupefacció aquesta situació… És una pregunta que em faig a diari.

Al Ple del 31 de maig el regidor Joan Bruguera, amb qui vau formar govern a l’anterior legislatura on eres alcalde, et va acusar de deixar activitats en marxa sense llicència i d’anar a negociar a casa del promotor de l’activitat la legalitat de la llicència.
Gairebé podríem titllar les acusacions de greus, si les traiem de context. En aquell Ple no els vaig donar gaire importància. Ho vaig atribuir a comentaris d’un moment “d’emprenyada” i de defensa del govern actual de Sant Pere per desviar l’atenció d’un greu assumpte que vaig comentar en aquell mateix Ple. Es refereixen a assumptes que, com a alcalde, havia heretat i venien de molt lluny. Es vol donar la sensació que són assumptes generats en la meva etapa d’alcaldia, cosa que no és així.

També et va acusar de permetre a un promotor que pertany al teu grup polític construir centenars de metres quadrats sense llicència d’obres.
Sovint en política, i potser en aquest cas, hi ha gent que en no poder defensar-se amb la seva gestió, reacciona atacant els altres, tergiversant la realitat si és necessari, per desviar l’atenció dels ciutadans.

S’ha d’anar amb compte amb el que es diu. No s’ha de fer cas de tot el que se sent, ja que a vegades hi ha interessos amagats. Quan algú és responsable d’un ajuntament, intenta fer tot el possible per tirar endavant. Moltes vegades amb gent en contra que defensen el seus interessos particulars. Sant Pere, com qualsevol poble, no ha estat ni serà una excepció. Crec que forma part de la mateixa naturalesa de la societat en què vivim.

Una altra acusació és que vas encarregar obres al costat de la pista poliesportiva, sense comptar amb la partida pressupostària perquè les eleccions eren a prop.
Puc afirmar amb rotunditat i satisfacció que al final de la meva etapa vaig deixar un ajuntament sanejat econòmicament. Mai abans hi havia hagut números verds. Les finances sempre anaven malament, fins i tot quan s’ingressaven quantitats importants de diners de la bombolla immobiliària. Estic molt satisfet del que vaig aconseguir, encara que quedés molta feina per fer.

Aquestes fites aconseguides pel govern que presidia no han estat reconegudes. Han estat apropiades com a pròpies pels adversaris polítics. Això, que forma part del joc polític, queda molt lluny d’aquest altre tipus de comentaris que es fan per malmetre la meva imatge o per defensar la manca de projecte del nou govern. Així es pot desviar l’atenció, utilitzant aquella frase de “calumnia, que alguna cosa queda”.

. . . . .

Entrevista a Joan Bruguera Gras

Ets a la política des de…
Des de sempre. Ja era actiu a la universitat i no me n’he desentès fins ara.

I a l’Ajuntament de Sant Pere, hi ets des de…
Des del 1995, que em vaig estrenar com a regidor. Entre el 2003 i el 2007 vaig ser alcalde.

Al Ple del passat 31 de maig vas acusar el regidor Martí Artalejo de deixar activitats en marxa sense llicència. On són aquestes activitats?
A la zona industrial La Plana.

També vas assegurar que va permetre construir centenars de metres quadrats sense llicència d’obres a un promotor que pertany a CiU.
Sí, això era al carrer del Pi de Can Vila.

Per la teva experiència, des de quan es fan irregularitats?
Des de sempre. Em sap greu haver-ho d’afirmar, però en un grau més gran o més petit, sempre ha passat. Ara ho estem revisant i resolent.

El sistema actual permet als alcaldes concentrar tot el poder…
Si un alcalde no compta amb el seu equip de govern, està perdut.

No hi ha cap mecanisme per controlar la gestió d’alcaldia?
Els tècnics i treballadors municipals intervenen quan se’ls encarrega la feina. Alguna vegada han intervingut d’ofici, quan han vist una obra sense llicència.

I els regidors no tenen responsabilitat?
Cada regidor porta la seva àrea. En aquest cas, la regidoria era la d’Urbanisme i Medi Ambient. Com que jo era responsable d’una altra àrea, vaig demanar internament que es fes alguna cosa.

Segons tu, quina és la solució?
Establir mecanismes per tal que l’Administració sàpiga tot el que passa al municipi.

Una resposta a “Presumptes irregularitats a l’Ajuntament de Sant Pere”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *