Editorial núm. 0

Redacció VilaveuVilaVeu número 0 (juliol 2016)

VilaVeu ha nascut com una necessitat d’informació en l’àmbit local de Vilamajor. Un grup de veïns i veïnes de Sant Pere i Sant Antoni hem decidit agafar les regnes d’un projecte que anys ençà altres van fer realitat.

VilaVeu està treballant sota els següents objectius:

  • Afavorir l’ànim de crear una vida en comú i un poble que formi comunitat
  • Promoure l’esperit crític, el debat i l’expressió dels sentiments a Vilamajor
  • Divulgar la cultura popular de Vilamajor així com els coneixements propis d’aquells que habiten aquest territori
  • Explicar les idees de democràcia directa i suport mutu, i com es desenvolupen a Vilamajor
  • Deixar una memòria dels moviments que es van construint
  • Fer partíceps els veïns i veïnes de Vilamajor amb els seus escrits en la revista

Ben sabut és que els mitjans audiovisuals i escrits d’abast comarcal i nacional ens mantenen informats, de forma més o menys esbiaxada, sobre tot el que passa en entorns més o menys llunyans. Sabem que hi ha hagut un accident de trànsit a l’AP7 a tocar de Parets, o que un polític ha estat imputat per irregularitats fiscals, o que la ciutat d’Alep ha caigut en mans de Bassar El Assad, sabem que hi ha primàries als EUA o que el Regne Unit està en vies de sortir de l’UE. Però el cert, és que en sabem ben poc del que passa a Vilamajor. Sovint el dret a la informació passa per conèixer primer, allò que passa a l’entorn més proper i que més ens afecta en el nostre dia a dia quotidià.

VilaVeu vol que els vilamajorins estiguem informats d’allò que altres mitjans de comunicació local no informen, perquè la democràcia inclou el dret a ser informats. Un ciutadà informat esdevé un ciutadà compromès amb el seu municipi, crític amb les decisions dels seu polítics i obert a recepcionar altres punts de vista per tal de poder modular la seva pròpia opinió. Aprendre a desaprendre per establir espais de transformació social, política i econòmica.

A Vilamajor contínuament estan succeint coses, i en certes ocasions de certa importància, que passen inadvertides a ulls dels nostres veïns i veïnes. A tall d’exemple darrerament hem sabut de la condemna per falsedat en document públic d’un agent de la policia local de Sant Antoni; el possible tancament i trasllat de la fàbrica de pinsos Picart; les despeses dels alts càrrecs del govern local de Sant Antoni; la feina que dos vilamajorins estan fent per recuperar la memòria històrica de tres regidors d’ERC afusellats pel franquisme al 1948; el naixement de les assemblees populars locals en diferents àmbits: veu en l’ajuntament de Sant Pere, Vilamajor Acull…; el naixement d’un Ateneu Popular a Vilamajor; la polèmica que han generat les reformes del Parc de Can Sauleda ja que no han estat del gust del molts pares i mares crítics amb el disseny del parc, la procedència dels arbres, la possible insostenibilitat del parc juntament amb el fet que no s’hagi fet cap consulta popular per saber quin parc volien els veïns i les veïnes; i d’altres informacions que ens passen desapercebudes.

VilaVeu pretén canviar aquest estat de les coses, pretén donar veu a tots aquells i aquelles que els mitjans locals obvien. I no ho farem sols, o farem amb tots i totes les vilamajorines que vulguin col·laborar d’una manera o altra en aquest projecte. VilaVeu també és la vostra veu. Tenim present, també, que Vilamajor forma part del món, d’un món globalitzat, i que en aquest hi passen coses que ens afecten com a humans, com és el cas dels refugiats, de la intransigència religiosa, del patriarcat arrelat a la nostra societat…per tant, ens caldrà pensar globalment per actuar localment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *