Àngels Dopacio i Joan Agea – VilaVeu – Número 6 (octubre 2019)
ENTREVISTA:
Com funcionen els bombers a Catalunya?
A Catalunya, la meitat dels bombers són voluntaris: 2.500 són voluntaris i 2.500, funcionaris. Aquesta fórmula va començar fa molts anys perquè faltava personal per cobrir el territori amb bombers funcionaris i es van començar a muntar parcs de bombers voluntaris dependents d’ajuntaments i diputacions fins que es van acabar integrant tots a la Generalitat.
Per a la població no hi ha cap diferència entre un bomber voluntari i un de funcionari, duen la mateixa equipació i fan la mateixa formació. El Parc de Bombers de Sant Antoni de Vilamajor és de bombers voluntaris.
D’on surt el Parc de Bombers Voluntaris de Vilamajor?
L’any 1995 un grup de veïnes de Can Vila estaven preocupades pels perills d’incendi forestal que hi havia a la urbanització i van crear un Pla d’Autoprotecció d’Urbanitzacions. A partir d’aquí van veure la importància que tenia disposar d’un parc de bombers voluntaris i el 2005, amb molta feina, van aconseguir que obrís el parc actual, on alguns d’ells han fet de voluntaris durant anys i molts altres s’hi han afegit. Els terrenys els va cedir l’Ajuntament i la construcció la va pagar la Generalitat.
Vam començar al costat del Patronat, dormint amb un matalàs a terra, una cuineta que vam muntar i fent sortides amb el camió.
Com compagineu la vostra tasca voluntària amb les feines?
El Parc de Bombers Voluntaris no està sempre obert perquè tots treballem i hem de compaginar la feina amb el voluntariat. Obrim sobretot caps de setmana, amb guàrdies de 24 hores, i també alguns dies entre setmana depenent de la nostra disponibilitat i els moments, sovint ens passa que arriben alertes al mòbil i mirem de donar-hi resposta tot i no tenir guàrdia aquell dia, deixem el que estiguem fent i anem al parc a corre-cuita i sortim a ajudar en el que calgui (accidents, focs forestals, industrials o d’habitatge…).
Què demanaries al veïnat de Vilamajor?
Necessitem jovent de Vilamajor que s’impliqui al parc, perquè la majoria no vivim a Vilamajor i els que hi viuen no treballen al poble, i això fa que sovint, quan hi ha emergències, si no estem de guàrdia al parc no arribem a temps. Per poder ser bombers voluntaris s’han de presentar a les proves que va traient la generalitat periòdicament.
També demanaria la comprensió del veïnat quan realitzem les tasques; som voluntaris, mirem d’obrir tant com podem i donar el millor servei.
Per què vau fer vaga durant un mes aproximadament?
Va ser un cúmul de raons les que ens van portar a tancar el parc en senyal de protesta.
D’una banda, hi ha manca tant de bombers voluntaris com de funcionaris, i això no ens permet obrir el parc tan sovint com voldríem.
A més, hi ha una clara manca d’inversió per part de la Generalitat en els parcs de bombers voluntaris. Estàvem movent-nos amb un camió que no té cinturons de seguretat i per tant, per desplaçar-nos, havíem de dur també un cotxe. Això feia que els que viatjàvem en cotxe a les emergències haguéssim de canviar-nos a l’arribar i no dintre el camió, i ens feia perdre molt de temps. I estava tan vell que teníem una avaria cada mes.
A causa a la manca de manteniment del parc per part de la Generalitat feia anys que teníem goteres en diversos punts; vam estar durant els mesos d’hivern sense aigua calenta i, per tant, sense poder rentar-nos després dels serveis, i finalment, durant l’estiu la part on descansem assolia temperatures molt altes i no teníem manera de refrigerar-la.
En general, moltes de les coses les hem anat arreglant de la nostra pròpia butxaca, amb una quota que posem, però hi ha inversions a què no arribem.
S’han acomplert els objectius que us vau fixar?
En general han millorat bastant diversos aspectes.
Un cop vam començar la vaga els ajuntaments de Sant Antoni i Sant Pere van arreglar les goteres i van posar aire condicionat.
La Generalitat ha arreglat la caldera, i pel que fa al camió hem arribat a una solució temporal, que és convertir l’altre camió, que era només per a focs forestals, en el camió de les sortides. Fent-hi unes modificacions podem carregar el material que necessitem per a la resta de casuístiques, com atrapament en vehicles.
La part del personal no ha canviat.
Com valores les actuacions dels equips de govern de Sant Antoni i Sant Pere?
En general hi ha hagut col·laboració amb Sant Pere i hem de reconèixer que amb el canvi de govern de Sant Antoni de Vilamajor hi ha hagut una forta millora de les relacions i el suport al parc.
Ambdós governs s’han compromès a una subvenció anual al parc per realitzar-hi millores.
Qui són i què fan les ADF (Associacions de Defensa Forestal)?
La tasca de l’ADF és també molt important. S’encarreguen de les tasques de prevenció d’incendis forestals i de l’extinció d’aquests conjuntament amb els bombers.
Actualment a Vilamajor també falta gent a l’ADF i estaria molt bé que s’hi apuntés més gent per poder realitzar millor les tasques.
Com creus que està afectant el canvi climàtic als boscos?
D’una banda, amb l’augment de la temperatura a la nostra zona, els arbres tenen menys humitat a les escorces i això fa que cremin més fàcilment i més ràpid.
Per altra banda, avui en dia tenim els boscos molt abandonats i s’hi genera molt sotabosc, cosa que fa que un cop comença un incendi aquest vagi ràpid com la pólvora i sigui molt més difícil d’apagar. Una tasca molt important que hauríem de realitzar és netejar el sotabosc, i una bona manera es mitjançant la ramaderia.
Seguiu els Bombers de Sant Antoni a twitter: @bomberssav