Taller de plantes a Sant Pere i Sant Antoni (entrevista)

Redacció VilaVeuVilaVeu número 3 (agost 2017)

La Valérie (V) i en Fran (F) fan tàndem. Posen en comú el seu coneixement de botànica i les ganes de compartir-lo, volen fomentar l’intercanvi entre la gent perquè cada apassionat té un coneixement i aporta un enriquiment, tot focalitzant-ho en el nostre territori més proper.

La Valérie va deixar el nord de França per establir-se a Sant Julià d’Alfou el setembre passat. En Fran es veí de Sant Antoni de fa anys.

Ambdós són conscients que el món canvia i que és important tornar a girar els ulls cap al que neix de la terra, per conèixer-ho i respectar-ho. Elles creuen que el veritable coneixement és el que es construeix entre tots.

I amb aquest motor de fons, organitzen i dinamitzen el Taller de plantes.

Com va néixer el Taller de plantes?

F: Va néixer de l’impuls de persones de l’Ateneu Popular de Vilamajor i de Can Tonal, que volen millorar el poble amb idees tan velles com revolucionàries, el coneixement del món vegetal; nosaltres som servidors de les plantes i tan sols esperem aprendre d’elles. Ara per ara, no sabem res del seu món i en cada taller ens sorprenem amb les experiències apreses…

Què hi feu en un taller?

F: En un inici ho vam plantejar com un espai on compartir coneixement sobre les plantes. Vam fer pomades, begudes, olis essencials, perfums, vi, etc. Ara, a més de tot això, amb l’entrada de la Val al grup, incorporem un coneixement més acadèmic de les plantes. Entre ella i jo preparem informació per aprofundir en aspectes bàsics per tenir eines per reconèixer-les.

V: Hem descobert alguns principis d’identificació bàsics –fer una foto, olorar, tocar, provar, escoltar el soroll d’una fulla entre les mans per distingir-la d’altres– i fem  algunes pràctiques al costat del taller, excursions per descobrir concretament tot el que hi ha al voltant del nostre entorn. Hem begut ratafia, intercanviat cremes, hem iniciat un mercadet de plantes ecològiques. Un altre exemple del que fem és tractar la comestibilitat de les plantes. Així, la malva que trobem passejant per Vilamajor la podem afegir a les amanides.

Hi ha molts temes interessants per explorar el món vegetal en tots sentits. Sovint l’interès per les plantes desperta l’interès per la salut, per menjar bé i pel dret a conservar-ho.

Heu participat en la redacció del projecte “Sant Pere, un poble comestible” que optava per ser finançat amb els pressupostos participatius.

F: Sí, i ens agradaria que tirés endavant i poder participar en el projecte perquè jo i els meus veïns puguem veure la natura com una aliada dins dels nostres pobles i participar d’ella directament.

Qui vulgui afegir-se al grup del Taller de plantes, què ha de fer?

F: Pot consultar el web de l’Ateneu (ateneu.vilamajor.net). A l’Ateneu fem propostes en diferents àmbits per millorar el nostre entorn, valent-nos de les idees i de la música, el cinema, l’esport, les plantes…

Moltes gràcies, Fran i Val, per la vostra implicació.

Una resposta a “Taller de plantes a Sant Pere i Sant Antoni (entrevista)”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *